Handla tryggt på hifitorget.se

Råden uppdaterades senast 2023-11-08.

Köp mellan privatpersoner

Köplagen gäller för köp mellan privatpersoner. Läs Konsumentverkets tips om att handla av privatpersoner och Polisens information om bedrägerier.

Använd alltid sunt förnuft vid köp eller försäljning av saker på nätet

Lagen om godtrosförvärv ändrades den 1 juli 2003 och innebär att du kan tvingas återlämna en köpt vara om det visar sig att säljaren inte hade äganderätten vid försäljningstillfället.

Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant så är det troligen det

Varor som säljs till kraftiga underpriser lockar till köp men är i de allra flesta fall lockbeten inlagda av bedragare. Fråga alltid om varans skick och vilka tillbehör som ingår om det inte framgår tydligt i annonsen.

Betala aldrig i förskott om du inte känner säljaren

Bedrägerier förekommer och det är alltid säkrast att träffa säljaren och göra upp affären. Använd annars Treddy för trygg betalning och frakt eller betaltjänster som Paypal och Payson som erbjuder ett visst skydd mot bedrägerier och bättre kontroll på vem du betalar till.

Bilder på pass eller körkort är inte någon garanti för att säljaren är seriös. Kontrollera personnummer hos Lexbase.

Begär om möjligt alltid originalkvitto och kontrollera med butiken att kvittot är giltigt. Det förekommer bedrägerier med förfalskade kvitton.

Postförskott är inte säkert eftersom du som köpare inte har möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan betalning utan använd tjänster som Treddy. En spårningslänk eller försändelse-ID från Postnord eller annan speditör innebär inte att paketet är skickat.

Använd FaceTime eller liknande videotjänster för att se varan innan köp. Alternativt be säljaren att fotografera varan tillsammans med en lapp med dagens datum och säljarens namn.

Kontrollera alltid mobilnummer via tjänster som 180.se.

Skicka aldrig en vara utan att ha fått full betalning

Det är alltid säkrast att träffa köparen och göra upp affären. Använd trygga betal- och leveranstjänster som Treddy eller betaltjänster som Paypal och Payson som erbjuder ett visst skydd mot bedrägerier.

Var särskilt försiktig om köpare eller säljare finns utomlands

Utländska säljare använder ibland varumärken som t.ex DHL eller Deutsche Post för att trygga en affär och rådet är att kontakta distributören via officiella kontaktvägar för att dubbelkolla att tjänsten som säljaren hänvisar till verkligen finns och att leveransen är legitim. Även falska kopior av pass förekommer för att ge sken av trygghet vid försäljning.

Stressa aldrig igenom affärer

Om säljare eller köpare har bråttom att genomföra affären så var försiktig.

Anmäl annonser som är suspekta

Om du hittar annonser på Hifitorget.se som verkar suspekta så använd länken för att anmäla annonser på nedre delen av varje sida som visar en annons eller mejla oss på info@hifitorget.se.

Polisanmäl alltid bedrägerier

Om du drabbats av ett bedrägeri så polisanmäl alltid händelsen. Hifitorget samarbetar alltid med polisen i brottsutredningar.